OWOCE SUSZONE plus
Najlepsze źródło energii, naturalnych cukrów prostych i błonnika oraz podstawa zdrowych deserów w naszej diecie.
Dostarczają niezbędnego dla prawidłowej pracy jelit błonnika pokarmowego, witamin i minerałów, między innymi potasu, są bardzo dobrym źródłem B-karotenu i dostarczają antyoksydantów które chronią organizm przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego.
Do grupy owoce suszone PLUS zaliczamy również owoce świeże, miód naturalny i dodatkowo produkty do przygotowania deserów:
OWOCE SUSZONE
śliwki, morele, żurawina, rodzynki, daktyle, figi itp.
OWOCE ŚWIEŻE
jabłka, śliwki, truskawki, borówki, banany itp.
(owoce dodatkowo należą również do grupy zielonej)
MIÓD NATURALNY
ew. syrop klonowy, cukier kokosowy
PRODUKTY DO DESERÓW
gorzka czekolada, kakao surowe, karob, orzechy itp.
(orzechy & nasiona dodatkowo należą również do grupy żółtej)
Jakich produktów nie zaliczamy do grupy fioletowej:
białego cukru
słodyczy i produktów cukierniczych
produktów dosładzanych
napoi dosładzanych
(wszystkie te produkty należą do podgrupy różowej)
Produkty te różnią się zawartością dodanego białego cukru i jego zamienników oraz innych substancji użytych w trakcie ich produkcji.
Owoce suszone a szczególnie świeże to najlepszy deser i idealny dodatek do śniadania. Poza walorami smakowymi, dostarczają również błonnika, witamin i minerałów oraz antyoksydantów. Zaleca się spożywanie 1-2 porcji owoców dziennie. Pamiętaj że nawet zdrowy deser powinien być w odpowiedniej porcji, która zależy od tego jak aktywna jesteś.
Warto przygotować coś słodkiego z produktów z grupy fioletowej, szczególnie ze świeżych owoców, które są słodkie, soczyste i pięknie pachną. Taki deser nie tylko dostarcza przyjemności, poprawia nastrój ale równocześnie jest pełnowartościowym posiłkiem.