Grupa Żółta

Oliwa & Orzechy plus

Źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega 3, omega 6, omega 9 i witaminy E.

5ZT-1

Podstawowe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, omega 6, omega 9  i witaminy E, orzechy dostarcza również błonnika i białka roślinnego.

Do grupy czerwonej należą:

OLIWA & OLEJE ROŚLINNE

oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, olej z awokado itp.

ORZECHY

włoskie, laskowe, migdały itp.

NASIONA

słonecznik, dynia, len, sezam itp.

AWOKADO & OLIWKI

awokado, oliwki

(awokado i oliwki dodatkowo należą również do grupy zielonej)

RYBY

śledź, tuńczyk, dorsz, sardynki itp.

(ryby dodatkowo należą również do grupy czerwonej)

Jakich produktów nie zaliczamy do grupy żółtej:

orzechów w panierkach i z dodatkami smakowymi

Produkty te różnią się zawartością tłuszczu i substancji dodawanych w trakcie produkcji.

Najlepiej wybierać ryby, chude mięsa, jajka i nasiona roślin strączkowych z tej grupy. Mięso to źródło pełnowartościowego białka i główne źródło żelaza i witaminy B12 w diecie, dlatego  zaleca się spożywanie dziennie 1-2 porcji produktów z tej grupy.

Warto regularnie sięgać po produkty z tej grupy, gdyż zawarte w nich zdrowe tłuszcze wzmacniają odporność, wspomagają układ krążenia i serce, są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu, umożliwiają przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczu.

Żółte: Oliwa i Orzechy plus – Popraw Kondycję Mózgu, Serca i Układu Krążenia, Wzmocnij Skórę, Włosy i Paznokcie