Fioletowe: Owoce Suszone i Świeże plus – przygotuj zdrowy deser i dostarcz energii z naturalnego źródła

Cukry, czyli węglowodany są niezbędnym składnikiem diety. To najlepsze źródło energii dla naszego organizmu. Są nam potrzebne do utrzymania stałego poziomu glukozy we krwi oraz prawidłowej pracy mózgu i czerwonych krwinek.

Podstawą naszej diety powinny być węglowodany złożone, natomiast cukry proste najlepiej ograniczyć do minimum. Dlaczego? Ich szybkie wchłanianie powodowanie raptowny wzrost poziomu glukozy we krwi, co nie jest korzystne dla naszego organizmu i może przyczynić się do rozwoju wielu chorób.

Badania pokazują, że zwiększone spożycie cukrów prostych, występujących zarówno naturalnie, jak i tych dodanych, powoduje wzrost masy ciała i niekorzystne skutki zdrowotne takie jak:

  • Przyrost masy ciała i rozwój otyłości;
  • Choroby układu sercowo-naczyniowego
  • Zespół metaboliczny;
  • Insulinooporność;
  • Cukrzyca typy 2;
  • Dna moczanowa;
  • Niealkoholowe stłuszczenie wątroby;
  • Próchnica;
  • Niektóre nowotwory.

Cukry proste możemy znaleźć w produktach naturalnych – owoce świeże i suszone, miód naturalny, lub przetworzonych do których cukier jest dodawany – słodycze, produkty cukiernicze, słodzone napoje i desery.

Wybierając naturalne źródła cukru dostarczamy poza nim, także wielu witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i błonnika. Sięgając po czysty cukier lub produkty nim dosładzane, zazwyczaj dostarczamy pustych kalorii, czyli dużą dawkę energii i niewielkich lub żadnych wartości odżywczych.

OWOCE SUSZONE I ŚWIEŻE  to naturalne źródła cukrów prostych, będących najlepszym źródłem energii dla organizmu.
Powinniśmy spożywać je codziennie w odpowiedniej porcji  

Jako deser i do słodzenia najlepiej stosować NATURALNE ŹRÓDŁA CUKRU takie jak:

OWOCE ŚWIEŻE

m.in. banany, daktyle, ananas, winogrona

Są słodkie, soczyste i pięknie pachną. Poza walorami smakowymi, dostarczają nam między innymi błonnika, antyoksydantów i potasu.

Owoce to najlepszy wybór, jeśli chodzi o desery. I najszybszy w przygotowaniu – po prostu porcja umytych, świeżych owoców.

Można również na ich bazie przygotować bardziej złożone dania. Korzystając z produktów z grupy fioletowej, Twój deser będzie jednocześnie pełnowartościowym posiłkiem na pierwsze lub drugie śniadanie.

Do słodzenia idealnie nadają się dojrzałe banany i świeże daktyle np. meedjol.

OWOCE SUSZONE

m.in. daktyle, morele, rodzynki

Owoce suszone są jeszcze słodsze od świeżych. Daktyle, morele czy rodzynki to naturalny cukier, który osłodzi każdy deser.

MIÓD NATURALNY

m.in. gryczany, lipowy, akacjowy

Miód to nie tylko źródło cukru, posiada wiele właściwości prozdrowotnych, między innymi wspomaga naszą odporność. Wysoka temperatura obniża wartość odżywczą miodu, dlatego najlepiej używać go w temperaturze niższej niż 50°C, a najlepiej poniżej 40°C.

Po kilku miesiącach przechowywania miód naturalny może zacząć krystalizować. Nie oznacza to nic złego, to naturalny odwracalny proces. Po umieszczeniu słoika w garnku z ciepłą wodą (do 40°C) powróci on do konsystencji płynnej.

PRZECHOWYWANIE: W szklanym słoiku, bez dostępu światła w temperaturze pokojowej.

Unikaj miodu sztucznego, który jest pozbawiony właściwości prozdrowotnych charakterystycznych dla miodu naturalnego. Taki mód nie ulegnie krystalizacji i zawsze będzie płynny.

Do przygotowania NATURALNEGO DESERU możemy jeszcze użyć:

GORZKA CZEKOLADA

m.in. powyżej 70%

Gorzka czekolada powinna zawierać minimum 70% miazgi kakaowej. Im jest jej więcej tym lepiej.

Kilka kostek gorzkiej czekolady to gotowy deser. Można ją również dodawać w trakcie przygotowania słodkiej przekąski, w formie startej lub rozpuszczonej w kąpieli wodnej.

ORZECHY & NASIONA

m.in. orzechy włoskie, laskowe, nasiona słonecznika, dyni, chia

Orzechy, nasiona i pestki świetnie sprawdzą się w deserach. Dodatkowo dostarczają białka i zdrowych tłuszczy, przez co deser staje się pełnowartościowym posiłkiem.

AWOKADO

Awokado ze względu na swoją konsystencję jest idealne do przygotowania pysznego musu np. czekoladowego.

KAKAO SUROWE

Niezbędne do przygotowania czekoladowych wersji deserów. Kakao surowe nie jest dosładzane i dlatego świetnie sprawdza się w połączeniu z karobem.

KAROB

Mączka chleba świętojańskiego, czyli karob, to śródziemnomorska wersja kakao. Jest bardziej słodki, ze względu na wyższą zawartość węglowodanów, ale za to zawiera zdecydowanie mnie tłuszczu niż kakao. Jest jego idealnym uzupełnieniem i można je łączyć razem.

Karob to naturalny emulgator i zagęstnik, z tego powodu stosowany jest przy produkcji różnych produktów spożywczych, którym nadaje odpowiednią konsystencję.

Na etykiecie możesz znaleźć go również pod nazwą guma karobowa lub pod symbolem E410.

PAMIĘTAJ O PORCJI I CZYTAJ ETYKIETY

Desery, nawet jeśli są przygotowane z naturalnych produktów, należy jeść w odpowiedniej porcji. Jej wielkość będzie zależała od tego, jak aktywna jesteś i jak wygląda twój plan treningowy. Im więcej ruchu zażywamy tym częściej możemy pozwolić sobie na deser.

Kupując gotowe produkty, warto czytać etykiety. Często nie zdajemy sobie sprawy jakie ilości cukru są dodawane do kupowanych przez nas produktów. Warto zwrócić uwagę na cukier, który kryje się pod takimi nazwami jak: słód, syrop, melasa czy karmel.

Napisz komentarz