Grupa Zielona

WARZYWA & OWOCE

Podstawa piramidy żywienia i jedne z najzdrowszych składników naszej diety.

1S_1WwOw

Dostarczają niezbędnego dla prawidłowej pracy jelit błonnika pokarmowego, licznych witamin i minerałów, między innymi potasu, są podstawowym źródłem witaminy C i B-karotenu, ponadto dostarczają wielu antyoksydantów które chronią organizm przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego.

Do grupy tej należy większość warzyw i owoców:

WARZYWA

sałata, kapusta, kalafior, marchew, pomidory, papryka, ogórek, cebula, czosnek, zioła itp.

OWOCE

jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, borówki, morele, pomarańcze, banany, mandarynki, melon itp.

(owoce dodatkowo należą również do grupy fioletowej)

Jakich warzyw i owoców nie zaliczamy do grupy zielonej:

nasiona roślin strączkowych

(należą do grupy czerwonej i brązowej)

ziemniaki

(należą do grupy brązowej)

orzechy & nasiona

(należą do grupy żółtej)

owoce suszone

(należą do grupy fioletowej)

Produkty te różnią się zawartością węglowodanów, cukrów prostych i tłuszczu w porównaniu do pozostałych warzyw i owoców.

Różnokolorowe warzywa i owoce najlepiej spożywać jak najczęściej i jak najwięcej. Warzywa powinny stanowić połowę każdego posiłku a owoce to idealny deser. Zaleca się spożywanie dziennie ponad 5 porcji warzyw i owoców w różnych kolorach, w celu dostarczenia błonnika i prozdrowotnych związków takich jak antyoksydanty, witaminy i minerały w nich zawarte.

Przygotuj prostą i pyszną surówkę z południa Portugalii

Warto zacząć jeść więcej produktów z tej grupy, bo jak wynika z badań, spożywanie warzyw i owoców poprawia samopoczucie i sprawia, że czujemy się szczęśliwsi.

Zielone: Warzywa i Owoce – Zwolnij Procesy Starzenia i Zachowaj Młodość