Oliwa & Orzechy plus
Źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega 3, omega 6, omega 9 i witaminy E.
Podstawowe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, omega 6, omega 9 i witaminy E, orzechy dostarcza również błonnika i białka roślinnego.
Do grupy czerwonej należą:
OLIWA & OLEJE ROŚLINNE
oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, olej z awokado itp.
ORZECHY
włoskie, laskowe, migdały itp.
NASIONA
słonecznik, dynia, len, sezam itp.
AWOKADO & OLIWKI
awokado, oliwki
(awokado i oliwki dodatkowo należą również do grupy zielonej)
RYBY
śledź, tuńczyk, dorsz, sardynki itp.
(ryby dodatkowo należą również do grupy czerwonej)
Jakich produktów nie zaliczamy do grupy żółtej:
orzechów w panierkach i z dodatkami smakowymi
Produkty te różnią się zawartością tłuszczu i substancji dodawanych w trakcie produkcji.
Najlepiej wybierać ryby, chude mięsa, jajka i nasiona roślin strączkowych z tej grupy. Mięso to źródło pełnowartościowego białka i główne źródło żelaza i witaminy B12 w diecie, dlatego zaleca się spożywanie dziennie 1-2 porcji produktów z tej grupy.
Warto regularnie sięgać po produkty z tej grupy, gdyż zawarte w nich zdrowe tłuszcze wzmacniają odporność, wspomagają układ krążenia i serce, są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu, umożliwiają przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczu.