Nabiał & Jajka
Źródło pełnowartościowego białka, najlepiej przyswajalnego wapnia i witaminy D3.
Podstawowe źródło wapnia i białka, produkty mleczne dostarczają również nasyconych kwasów tłuszczowych.
Do grupy tej należy mleko i produkty mleczne:
MLEKO
mleko krowie, owcze, kozie itp.
napoje roślinne wzbogacane w wapń
FERMENTOWANE NAPOJE MLECZNE
jogurt, kefir, maślanka, zsiadłe mleko itp.
SERY
twarogowe (białe), podpuszczkowe (żółte), pleśniowe itp.
JAJKA
jajka kurze, przepiórcze itp.
(jajka dodatkowo należą również do grupy czerwonej)
Jakich produktów nie zaliczamy do grupy niebieskiej:
dosładzanych z dodatkami smakowymi napoi mlecznych
dosładzanych z dodatkami smakowymi i dodatkiem śmietany deserów mlecznych
(należą do grupy różowej)
Produkty te różnią się zawartością cukrów prostych, tłuszczu i substancji dodawanych w trakcie produkcji.
Najlepiej wybierać naturalne produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu. Nabiał to najważniejsze źródło wapnia w diecie, dlatego zaleca się spożywanie dziennie 2 porcji produktów mlecznych.
Warto sięgać po produkty z tej grupy, ponieważ ich odpowiednie spożycie zapobiega osteoporozie a włączenie naturalnych, fermentowanych napoi mlecznych do diety korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową.