Grupa Czerwona

RYBY & DRÓB plus

Źródło pełnowartościowego białka, najlepiej przyswajalnego żelaza i witaminy D12.

4RD-1

Podstawowe źródło żelaza, białka i witaminy B12, mięso dostarcza również nasyconych kwasów tłuszczowych.

Do grupy czerwonej należą:

RYBY

śledź, tuńczyk, dorsz, sardynki itp.

DRÓB

kurczak, indyk (bez skóry) itp.

CHUDE MIĘSO

cielęcina, jagnięcina, wołowina itp.

JAJKA

jajka kurze, przepiórcze itp.

(jajka dodatkowo należą również do grupy niebieskiej)

NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

ciecierzyca, soczewica, fasola, groch itp.

Jakich produktów nie zaliczamy do grupy czerwonej:

tłustego mięsa czerwonego

przetworzonych wędlin

Produkty te różnią się zawartością tłuszczu i substancji dodawanych w trakcie produkcji.

Najlepiej wybierać ryby, chude mięsa, jajka i nasiona roślin strączkowych z tej grupy. Mięso to źródło pełnowartościowego białka i główne źródło żelaza i witaminy B12 w diecie, dlatego  zaleca się spożywanie dziennie 1-2 porcji produktów z tej grupy.

Przygotuj prosty obiad z rybą w stylu portugalskim

Warto co najmniej 2 razy w tygodniu sięgać po ryby, ponieważ dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3.   

Grupa Czerwona: Wzmocnij Mięśni i Zapobiegaj Anemii