RYBY & DRÓB plus
Źródło pełnowartościowego białka, najlepiej przyswajalnego żelaza i witaminy D12.
Podstawowe źródło żelaza, białka i witaminy B12, mięso dostarcza również nasyconych kwasów tłuszczowych.
Do grupy czerwonej należą:
RYBY
śledź, tuńczyk, dorsz, sardynki itp.
DRÓB
kurczak, indyk (bez skóry) itp.
CHUDE MIĘSO
cielęcina, jagnięcina, wołowina itp.
JAJKA
jajka kurze, przepiórcze itp.
(jajka dodatkowo należą również do grupy niebieskiej)
NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH
ciecierzyca, soczewica, fasola, groch itp.
Jakich produktów nie zaliczamy do grupy czerwonej:
tłustego mięsa czerwonego
przetworzonych wędlin
Produkty te różnią się zawartością tłuszczu i substancji dodawanych w trakcie produkcji.
Najlepiej wybierać ryby, chude mięsa, jajka i nasiona roślin strączkowych z tej grupy. Mięso to źródło pełnowartościowego białka i główne źródło żelaza i witaminy B12 w diecie, dlatego zaleca się spożywanie dziennie 1-2 porcji produktów z tej grupy.
Warto co najmniej 2 razy w tygodniu sięgać po ryby, ponieważ dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3.