ZBOŻOWE plus
Najlepsze źródło energii w naszej diecie.
Dostarczają węglowodanów złożonych w postaci skrobi, niezbędnego dla prawidłowej pracy jelit błonnika pokarmowego oraz witamin i minerałów, między innymi magnezu i witamin z gr. B.
Do grupy tej zaliczamy pełnoziarniste produkty zbożowe PLUS nasiona roślin strączkowych i ziemniaki:
PEŁNOZIARNISTE PRODUKTY ZBOŻOWE
płatki owsiane, otręby, pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty itp.
NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH
ciecierzyca, soczewica, fasola, groch, bób itp.
(strączkowe dodatkowo należą również do grupy czerwonej)
ZIEMNIAKI
ziemniaki, bataty, topinambur itp.
Do grupy brązowej nie zaliczamy produktów wysoko przetworzonych:
pieczywo cukiernicze;
dosładzane produkty śniadaniowe;
pieczywo z mąki oczyszczonej;
makaron z mąki oczyszczonej;
biały ryż itp.
Produkty te różnią się zawartością błonnika i składników odżywczych w porównaniu do ich pełnoziarnistych wersji.
Pełnoziarniste produkty zbożowe powinny być uzupełnieniem codziennych posiłków. Zapewniają prawidłową pracę mózgu i regulują poziom glukozy. Zaleca się spożywanie dziennie 3-4 porcje produktów zbożowych, powinny stanowić jedną czwartą posiłku.
Warto sięgać po produkty z tej grupy, bo przyczyniają się do poprawy samopoczucia i wspomagają utrzymanie prawidłowej masy ciała.