8 udowodnionych korzyści zdrowotnych surowego czosnku

Czosnek to popularny składnik diety, ceniony zarówno za swój wyjątkowy smak, jak i wiele korzyści zdrowotnych. Najnowsze badania donoszą, że czosnek może chronić nas przed przeziębieniami, wykazuje zdolności obniżania ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu. To tylko niektóre z jego prozdrowotnych właściwości, poznaj pozostałe.

 10 minut czytania

Czosnek, używany jest ze względu na jego charakterystyczny smak i liczne korzyści zdrowotne. To jeden z głównych składników diety śródziemnomorskiej, ale stosowany jest również w innych kuchniach świata.

Surowy czosnek zawiera związki o silnych właściwościach leczniczych.

Najbardziej znanym jest allicyna, substancja aktywna zawierająca siarkę, która wiąże się z właściwościami zdrowotnymi i leczniczymi czosnku.

Allicyna odpowiada za charakterystyczny smak i zapach czosnku. Powstaje, gdy świeży czosnek jest miażdżony lub siekany. Surowy czosnek zachowuje większe ilości tej substancji. Pieczenie, gotowanie, podgrzewanie lub marynowanie, może znacznie zmniejszyć zawartość allicyny. Dlatego też, chociaż spożywanie gotowanego czosnku jest również korzystne, wybór surowego może zmaksymalizować jego wartość odżywczą i prozdrowotne działanie.

Poznaj 8 potwierdzonych naukowo korzyści zdrowotnych, jakie może przynieść regularne spożywanie surowego czosnku.

Wykazano, że czosnek poprawia odporność, wspiera mózg i serce, poprzez zmniejszanie ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi.

1. Poprawia odporność.

Czosnek pomaga pokonać przeziębienie i grypę.

Czosnek wzmacnia układ odpornościowy. Związki zawierające siarkę takie jak allicyna i przeciwutleniacze zawarte w czosnku, mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i wzmocnić funkcję odpornościową organizmu. Badania potwierdzają, że osoby, które spożywają czosnek w sezonie jesienno-zimowym, doświadczają mniej objawów przeziębień i grypy.

Czosnek może pomóc zapobiegać i łagodzić przebieg chorób, takich jak grypa i przeziębienie.

2. Wspiera zdrowie serca.

Aktywne związki zawarte w czosnku mogą obniżać ciśnienie krwi.

Według Światowej Organizacji Zdrowia choroby układu sercowo-naczyniowego, takie jak zawał serca czy udar, są jedną z głównych przyczyną największej liczby zgonów wśród ludzi. Wysokie ciśnienie krwi, jest jednym z najważniejszych czynników, które mogą prowadzić do tych chorób. Badania potwierdzają, że spożycie czosnku może wpływać na obniżenie ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem, co łączy się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia schorzeń sercowo-naczyniowych.

Zawarta w czosnku ​​allicyna może ograniczać produkcję hormonu, który zwiększa ciśnienie krwi. Może również rozluźniać naczynia krwionośne, umożliwiając łatwiejszy przepływ krwi. Wykazano, że ​​działanie czosnku ma podobne działanie do niektórych leków na obniżenie ciśnienia krwi, ale z mniejszą liczbą skutków ubocznych.

Spożycie czosnku może pozytywnie wpływać na zmniejszenie ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem. W niektórych przypadkach działanie może być tak samo skuteczne jak niektóre leki.

3. Zmniejsza ryzyko chorób serca.

Czosnek poprawia poziom cholesterolu.

Czosnek może wpłynąć na obniżenie całkowitego poziomu cholesterol i jego frakcję LDL.

Regularne spożywanie czosnku przez osoby z podwyższonym poziomem, może obniżyć frakcję LDL („zły cholesterol”) nawet o 10%. Jednocześnie zaobserwowano, że czosnek nie ma wpływu na frakcję HDL („dobry cholesterol”).

Podobnie nie zauważono wpływu czosnku na poziom trójglicerydów, kolejnego czynnika ryzyka chorób serca.

Czosnek może obniżać całkowity cholesterol i jego frakcję LDL, szczególnie u osób z podwyższonym poziomem cholesterolu. Nie ma natomiast wpływu na frakcję HDL i trójglicerydy.

4. Chroni zdrowie mózgu i poprawia pamięć.

Czosnek pomaga w zapobieganiu demencji i chorobie Alzheimera.

Uszkodzenia oksydacyjne spowodowane przez wolne rodniki przyczyniają się do procesu starzenia i związanego z nim spadku funkcji poznawczych.

Czosnek zawiera przeciwutleniacze, które wspomagają mechanizmy ochronne organizmu przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Badania sugerują, że te przeciwutleniacze mogą znacznie zmniejszyć stres oksydacyjny i obniżyć ryzyko wystąpienia chorób pokrewnych, takich jak choroba Alzheimera, najczęstsza postać demencji.

Badania sugerują, że allicyna zawarta w czosnku może również pomóc chronić przed spadkiem funkcji poznawczych.

Czosnek zawiera przeciwutleniacze, które mogą pomóc chronić przed spadkiem funkcji poznawczych związanym z uszkodzeniem komórek i starzeniem się. Może to zmniejszyć ryzyko lub spowolnić postęp choroby Alzheimera i innych rodzajów demencji.

Jedz dobrze! Czuj się dobrze! Wyglądaj dobrze!

5. Wydłuża życie.

Czosnek może pomóc żyć dłużej, poprawiając odporność i wzmacniając serce.

Potencjalnego wpływu czosnku na długowieczność zasadniczo nie udowodniono, ale biorąc pod uwagę korzystny wpływ na ważne czynniki ryzyka, takie jak ciśnienie krwi czy cholesterol, czosnek może pomóc Ci żyć dłużej.

Badania wykazały, że, osoby starsze, które spożywały czosnek co najmniej raz w tygodniu, żyły dłużej niż te, które spożywały czosnek rzadziej niż raz w tygodniu.

Ważny jest również fakt, że może on pomóc w obronie przed chorobami zakaźnymi. Takie choroby są częstą przyczyną śmierci, szczególnie u osób starszych lub osób z osłabionym układem odpornościowym.

Czosnek ma znane korzystne działanie na typowe przyczyny chorób przewlekłych, więc może również pomóc żyć dłużej.

6. Oczyszcza organizm.

Allicyna w czosnku może pomóc w detoksykacji metali ciężkich.

Wykazano, że związki siarki w czosnku w dużych dawkach chronią przed uszkodzeniem narządów spowodowanym toksycznością metali ciężkich.

Allicyna w czosnku może pomóc obniżyć poziom ołowiu we krwi i narządach. Zmniejszyła również wiele objawów klinicznych toksyczności, w tym bóle głowy i wysokie ciśnienie krwi.

Badania pokazują, że czosnek może znacznie zmniejszyć toksyczność ołowiu i związane z nią objawy.

7. Wzmacnia kości.

Czosnek może poprawić zdrowie kości, szczególnie u kobiet po menopauzie.

Badania wykazują, że czosnek może zmniejszyć stres oksydacyjny prowadzący do osteoporozy. Spożycie świeżego czosnku w ilości 1-2 ząbki dziennie, pomogło zmniejszyć ból u kobiet z chorobą zwyrodnieniową stawów kolanowych i otyłością lub nadwagą.

Czosnek może wykazywać korzyści dla zdrowia kości, zmniejszając stres oksydacyjny.

8. Może ograniczyć spożycie soli.

Czosnek dodaje naturalnego smaku i aromatu potrawom.

Czosnek bardzo łatwo włączyć do diety. Jego niepowtarzalny smak i aromat uatrakcyjnia wiele potraw, szczególnie dressingi, dipy czy sosy. Intensywny smak czosnku może również doprawiać potrawy bez potrzeby nadużywania soli.

Czosnek możemy kroić, ścierać, wyciskać i w takiej formie dodawać do potraw. Najbardziej popularnym sposobem na wykorzystanie świeżego czosnku jest starcie na tareczce lub zgniecenie specjalnym wyciskaczem do czosnku, a następnie zmieszanie go z oliwą z oliwek extra virgine i odrobiną soli. I tak otrzymujemy, podstawowy odżywczy dressing do sałatek.

Czosnek jest pyszny i łatwo go dodać do diety. Można go używać do wielu potraw, dressingów czy sosów i nie tylko, ograniczając dodatek soli.

O czym należy pamiętać.

Czosnek spożywany w odpowiedni sposób i w odpowiednich ilościach jest bezpieczny dla większości z nas.

Jednak osoby z chorobą refluksową i osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew, nie powinny drastycznie zwiększać spożycia czosnku. A w przypadku alergii, uczulenia należy zupełnie zrezygnować z jedzenia czosnku.

Czosnek może wpływać na zdolność krzepnięcia krwi. Jeśli masz zaburzenia krzepnięcia, przyjmujesz leki rozrzedzające krew lub cierpisz na refluks, porozmawiaj z lekarzem przed zwiększeniem spożycia czosnku.

Czosnek jest bezpieczny i zdrowy dla większości osób. Ale jeśli przyjmujesz leki rozrzedzające krew, porozmawiaj z lekarzem, zanim drastycznie zwiększysz spożycie czosnku.

Podsumowanie

Lecznicze właściwości czosnku są znane i wykorzystywane od tysięcy lat.

A nauka zaczyna to teraz potwierdzać. Badania potwierdzają, że allicyna zawarta w czosnku, może pomóc wzmocnić funkcjonowanie układu odpornościowego i zapewnić ochronę przed chorobami, takimi jak choroby serca i nowotwory.

To słynne słowa starożytnego greckiego lekarza Hipokratesa, nazywanego ojcem medycyny. Przepisywał on czosnek w leczeniu różnych schorzeń, a współczesna nauka potwierdziła wiele z tych korzystnych efektów zdrowotnych.

* * *

Wprowadź więcej czosnku do swojej diety. Poznaj sekrety tworzenia wspaniałych dań śródziemnomorskich, które zachwycą Ciebie, Twoją rodzinę i znajomych! Dzięki warsztatom prowadzonym przez doświadczonego dietetyka i kucharza, sama staniesz się ekspertem kulinarnym i aktywnie zadbasz o swoje zdrowie, wygląd i dobre samopoczucie!

Kasia Vita Sana
Wspieram i motywuje kobiety do wprowadzania trwałych zmian i zrównoważonych nawyków na całe życie. Uczę, jak żyć w zgodzie ze sobą, innymi i światem. Pokazuję, korzystając ze swojego graficznego systemu, jak z radością i łatwością się odżywiać, ćwiczyć, wyciszać oraz praktykować uważne jedzenie i pielęgnować pozytywne relacje z nim i samą sobą. Moja kolorowa wizualizacja diety uczy jak zostać swoim własnym dietetykiem, trenerem i emocjonalnym wsparciem, jak również pomaga skutecznie osiągnąć oraz utrzymać prawidłową masę ciała.

Napisz komentarz