PORADNIK KROK PO KROKU CIECIERZYCA: Moczenie, gotowanie, porcjowanie i przechowywanie.

Ciecierzyca to prawdziwa bomba odżywcza, której spożycie przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Dzięki zawartości białka może z powodzeniem zastąpić porcję mięsa na obiad, a zawartości węglowodanów złożonych i błonnika pozwala jej być idealnym zamiennikiem pieczywa czy makaronu. Naucz się przygotowywać suszoną ciecierzycę od podstaw, aby cieszyć się pysznymi, naturalnymi i odżywczymi posiłkami z jej udziałem.

 5 minut czytania

PORADNIK KROK PO KROKU

Dlaczego warto nauczyć się gotować ciecierzycę?

Ciecierzyca suszona jest odżywcza, ekonomiczna, wszechstronna i o wiele smaczniejsza niż ta z puszki czy słoika.

Ze względu na czasochłonność przygotowania suszonej ciecierzycy, większość z nas sięga po jej gotową wersję z puszki lub słoika. Jednak produkty gotowe, mogą zawierać dodatki konserwujące, a także wysoką zawartość sodu, pochodzącą z dodanej do nich soli. Przygotowanie ciecierzycy od podstaw, jest o wiele bardziej naturalne. I choć moczenie i gotowanie wymaga sporo czasu, to cały proces jest bardzo prosty – a gdy spróbujesz i poczujesz różnicę, już nie będziesz tak często wracać do gotowych wersji. Ten poradnik jak moczyć, gotować, porcjować i przechowywać ciecierzycę, pokaże Ci cały proces krok po kroku.

KROK 1 MOCZENIE

Dlaczego należy moczyć suszoną ciecierzycę?

Moczenie ciecierzycy przed gotowaniem jest konieczne i przynosi szereg korzyści:

  • Znacznie skraca czas gotowania, dzięki czemu przygotowanie jest szybsze.
  • Ułatwia trawienie: poprawia strawność poprzez rozbicie złożonych cukrów, które mogą powodować wzdęcia.
  • Zwiększa wchłanianie składników odżywczych, ponieważ niektóre witaminy i minerały stają się bardziej dostępne dla organizmu.
  • Zmiękcza ją i poprawia teksturę, dzięki czemu staje się delikatniejsza i bardziej kremowa.

Jak długo należy moczyć suszoną ciecierzycę?

Nasiona suche ciecierzycy wymagają długiego moczenia. Czas moczenia zależy od odmiany i przede wszystkim od czasu przechowywania.

Najlepiej namoczyć ciecierzycę na noc. Opłucz suche nasiona na sitku pod bieżącą wodą, przełóż do dużej miski (pamiętając o tym, że ciecierzyca podczas moczenia podwaja swoją objętość) i zalej woda na kilka centymetrów ponad powierzchnię ziaren.

Średni czas moczenia to 12-14 godzin.

Należy pamiętać, że czas moczenia i gotowania ciecierzycy może się znacznie różnić. Zależy to przede wszystkim od odmiany i, co ważniejsze, od tego, jak dawno ciecierzyca była suszona.

Jeśli upłynęło kilka miesięcy, wystarczy 8-10 godzin moczenia;

Jeśli ciecierzyca ma pół roku, należy ją moczyć około 10-12 godzin;

Jeśli ma rok to czas moczenia wydłuża się do 16-18 godzin;

A ponad roczna ciecierzyca wymaga do 20-24 godzin moczenia.

Sprawdź wskazówki sprzedawcy lub producenta na opakowaniu ciecierzycy.

KROK 2 GOTOWANIE

Jak gotować suszoną ciecierzycę?

Przed gotowaniem należy ciecierzycę namoczyć (patrz. KROK 1) Idealny czas gotowania to zawsze minimum 2 godziny lub dłużej, nawet do 3 godzin i więcej. Powinien to być bardzo powolny proces: w wodzie, która nie wrze, tylko gotuje się na wolnym ogniu.

1. Namocz ciecierzycę:Opłucz nasiona na sitku pod bieżącą woda, przełóż do dużej miski i zalej wodą. Ciecierzyca zwiększa swoją objętość ponad dwukrotnie, więc upewnij się, że jest wystarczająco dużo wody, aby umożliwić jej napęcznienie. Pozostaw do namoczenia na noc. Przed gotowaniem odcedź wodę po moczeniu i opłucz nasiona pod bieżącą wodą.

2. Gotuj na wolnym ogniu. Umieść namoczoną i opłukana ciecierzycę w dużym garnku (ciecierzyca będzie jeszcze trochę zwiększać swoja objętość). Zalej świeżą wodą na kilka centymetrów ponad powierzchnię ziaren. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień do minimum.

3. Możesz dołożyć aromatyczne dodatki: Takie jak liście laurowe, kilka ząbków rozgniecionego czosnku czy kawałek cebuli (patrz. AROMATYCZNE DODATKI). Sól dodaj dopiero pod koniec gotowania.

4. Czas gotowania: Czas gotowania zależy od rodzaju, czasu moczenia i świeżości ciecierzycy, ale nie powinien być krótszy niż 2 godziny, jeśli ciecierzyca ma być gotowa do spożycia.

Średni czas gotowania ciecierzycy to 1,5 do 2 godziny, w zależności od przeznaczenia ciecierzycy.

Jeśli potrzebujesz bardzo miękkich nasion np. do hummusu lub ciecierzyca była bardzo długo przechowywana, odpowiednio wydłuż czas moczenia i gotowania, nawet do 3 godzin.

Jeśli natomiast potrzebujesz ciecierzycy do zupy, gulaszu czy innego dania jednogarnkowego, w którym będzie jeszcze dogotowywana, możesz skrócić czas do 1,5 godziny.

Podczas gotowania nasiona będą się jeszcze powiększać, użyj odpowiednio dużego garnka i w razie potrzeby dolewaj zagotowaną wodę, aby nie przerywać procesu gotowania.

5. Odcedź i ostudź ciecierzycę.Odcedź ugotowaną ciecierzycę na durszlaku i odstaw do ostygnięcia. Następnie podziel na porcje i przełóż do szklanych pojemników. (patrz. KROK 3)

6. Możesz zachować płyn po gotowaniu. Płyn po gotowaniu, znany jako aquafaba, można zachować i użyć go do innych potraw takich jak: sosy, zupy czy do podgrzewania gotowych dań.

AROMATYCZNE DODATKI

Co możesz dodać do gotowania?

Dla wzbogacenia smaku ciecierzycy możesz dodać:

Liście laurowe: zawierają enzymy, które pomagają rozkładać białka w ziarnach, dzięki czemu stają się one bardziej delikatne i łatwiejsze do strawienia.

Czosnek lub cebula: kilka rozgniecionych ząbków czosnku lub połowa małej lub ćwiartka dużej cebuli dodadzą aromatu.

Zioła: gałązki rozmarynu, tymianek, szałwia lub oregano nadadzą ziołowy aromat.

Kulinarny Kurs On-line

Jem Naturalnie Pysznie i Zdrowo

Odejmij sobie lat a dodaj energii.

KROK 3 PORCJOWANIE

Jak porcjować ugotowaną ciecierzycę?

Podstawowe porcje ugotowanej ciecierzycy:

mała 70 g, średnia 140 g, duża 210 g.

1 MAŁA PORCJA

30 g nasiona suche

70 g po ugotowaniu

100 kcal

1 ŚREDNIA PORCJA

60 g nasiona suche

140 g po ugotowaniu

200 kcal

1 DUŻA PORCJA

90 g nasiona suche

210 g po ugotowaniu

300 kcal

Jak porcjować suszoną ciecierzycę do gotowania?

Podstawowe porcje suszonej ciecierzycy do gotowania: mała 30 g, średnia 60 g, duża 90 g.

4 MAŁE PORCJE

120 g nasiona suche

0,5 pełnej szklanki

daje po ugotowaniu:

4 porcje po 70 g

2 niepełne szklanki

4 porcje po 100 = 400 kcal

4 ŚREDNIE PORCJE

240 g nasiona suche

1 pełna szklanka

daje po ugotowaniu:

4 porcje po 140 g

4 niepełne szklanki

4 porcje po 200 = 800 kcal

4 DUŻE PORCJE

360 g nasiona suche

1,5 pełnej szklanki

daje po ugotowaniu:

4 porcje po 210 g

6 niepełnych szklanek

4 porcje po 300 = 1200 kcal

KROK 4 PRZECHOWYWANIE

Jak przechowywać ugotowaną ciecierzycę?

Ugotowaną, osuszoną ciecierzycę, przechowuj w szklanym pojemniku w lodówce od 3 do 4 dni.

Możesz przechowywać w płynie po gotowaniu lub odcedzić i zachować płyn z gotowania, do innych przepisów.

Jak zamrozić ciecierzycę: Porcję ugotowanej i osuszonej ciecierzycy umieść w woreczku do mrożenia lub szczelnym pojemniku i zamroź. Odmierzenie przed mrożeniem odpowiedniej porcji, ułatwi po wyjęciu użycie potrzebnej ilości. Możesz również zamrozić ciecierzycę w płynie z gotowania.

DANIA Z CIECIERZYCY

Jak wykorzystać ugotowaną ciecierzycę?

Oto kilka popularnych sposobów na wykorzystanie ciecierzycy. Wybierz jeden lub dwa i wypróbuj w tym tygodniu.

Hummus

Najbardziej popularnym daniem przygotowywanym z ciecierzycy jest oczywiście hummus. Jeśli jeszcze nie robiłaś w domu tego pysznego dipu, to koniecznie od niego zacznij. To szybkie w przygotowaniu danie, które nie może się nie udać i będzie smakować każdemu. Po wrzuceniu wszystkich składników do miski lub blendera, całość doprawiasz do smaku i miksujesz, na koniec stopniowo dodając wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Falafels

Kolejnym popularnym daniem są kotleciki z ciecierzycy, czyli falafels. To danie wymaga już trochę więcej czasu i zaangażowania. A przygotowuje się je z moczonej a nie ugotowanej ciecierzycy.

Zupy, gulasze, potrawki, sałatki

Zdecydowanie prostszym daniem będzie przygotowanie na ciepło zupy, gulaszu czy potrawki a na zimno sałatki z ciecierzycy.

Pieczona ciecierzyca

A najprostszy sposób to przygotowanie pieczonej ciecierzycy, która może być świetną przekąską, ale również dodatkiem do głównego dania czy sałatki.

Farinata

Zachęcam Cię również do skorzystania z mąki z ciecierzycy i przygotowania chlebków z ciecierzycy, czyli tzw. farinaty.

„Niech pożywienie będzie lekarstwem,

a lekarstwo pożywieniem.”

Kasia Vita Sana

Jako dietetyczka od dawna jestem zafascynowana fenomenem diety śródziemnomorskiej. Teraz kiedy mieszkam w Portugalii, mam z nią kontakt na co dzień, przez co stała się ona moim codziennym stylem odżywiania. Uwielbiam tworzyć i dzielić się prostymi, niezawodnymi i pysznymi przepisami, opartymi o tradycyjne dania śródziemnomorskie, które każdy może przygotować sam w domu.
Zapraszam Cię do szczególnego miejsca, jakim jest kuchnia. Możesz poczuć się w niej wyjątkowo, spędzając czas na przygotowywaniu naturalnych, pysznych i zdrowych posiłków, aby później celebrować pyszne jedzenie, pielęgnować dobre zdrowie i poprawiać swoje samopoczucie. Naucz się czegoś nowego i przekonaj się sama, jak cudownie możesz poczuć się w kuchni. Zrób pierwszy krok, weź udział w pierwszych, bezpłatnych warsztatach on-line: „Jem Naturalnie, Pysznie i Zdrowo”, zaczynając podróż po lepsze zdrowie, dobre samopoczucie i zgrabną sylwetkę.

Poznaj sekrety tworzenia pysznych dań śródziemnomorskich z naturalnych, sezonowych produktów. Stań się ekspertem kulinarnym i aktywnie zadbaj o swoje zdrowie, wygląd i dobre samopoczucie.

Kulinarny Kurs On-line

Jem Naturalnie

Pysznie i Zdrowo

Popraw Samopoczycie

Zadbaj o sylwetkę

Jedz smacznie i zdrowo

Weź udział w kulinarnym kursie dla kobiet, na którym pod okiem dietetyka, krok po kroku, nauczysz się przygotowywać posiłki w odpowiedniej dla siebie porcji, poznasz najzdrowszą dietę śródziemnomorska i odkryjesz sekrety długowieczności.

Odejmij sobie lat a dodaj energii.

Napisz komentarz