DRESSING VITA SANA: Szybki i łatwy w przygotowaniu, idealny do każdej sałatki.

Przygotuj w domu ten aromatyczny, świeży sos, który zachwyci wszystkich i podawaj go z ulubionymi sałatkami i warzywami. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i ma niepowtarzalny smak.

 Jem Naturalnie Pysznie i Zdrowo

Zachęcam Cię do robienia własnych dressingów sałatkowych – aby unikać dodatków, które można znaleźć w wielu gotowych sosach sałatkowych, ale również dlatego, że są pyszne, łatwe i bardzo szybkie w przygotowaniu, a zawsze smakują wyjątkowo świeżo i aromatycznie.

Zacznij od wypróbowania prostego przepisu, który przygotujesz w 5 minut, a który łączy: oliwę z oliwek, ocet winny, musztardę, miód, czosnek i zioła. Przekonaj się, jak wyjątkowy smak dressingu vita sana, może urozmaicić każdą porcję warzyw czy sałatkę, na którą będziesz mieć ochotę.

To również wszechstronny przepis bazowy, który możesz łatwo modyfikować, jeśli chcesz poeksperymentować z różnymi rodzajami octu, musztardy czy dodatkami ziół. Dressing możesz przechowywać w lodówce kilka dni, co jest doskonałą motywacją do częstszego jedzenia większej ilości warzyw i sałatek – zawsze łatwiej jest sięgnąć po warzywa, gdy masz pod ręką pyszny dressing. A ten przepis na dressing do sałatki jest pełen świeżych, pochodzących z naturalnych składników smaków.

SKŁADNIKI

Na co zwrócić uwagę robiąc zakupy?

Zanim przejdziemy do pełnego przepisu, poniżej znajdziesz kilka krótkich uwag na temat składników, których będziesz potrzebować do tego przepisu:

  • Oliwa z oliwek: Użyj dobrej jakości oliwy z oliwek, polecam oliwę z certyfikatem extra virgin.
  • Ocet winny z białego wina: Ilość octu w tym przepisie daje ostry dressing, jeśli wolisz delikatniejszy wariant dodaj mniej octu winnego lub zastąp go cytryną. Ocet winny z białego wina możesz zastąpić innym, np.: jabłkowego czy nawet z czerwonego wina. Świetnie sprawdzi się również świeżo wyciśnięty sok z cytryny, który jest bardzo wszechstronny i pasuje do każdej sałatki. (patrz. Przechowywanie)
  • Musztarda Kremska: Ta musztarda nadaje delikatnego smaku i kremowej konsystencji dressingowi. Koniecznie wypróbuj wariant z musztardą Kremską. Możesz oczywiście dodać inne rodzaje musztardy, np.: Dijon i wybrać, która najbardziej będzie Ci smakować.
  • Miód: Odrobina naturalnego miodu dopełnia kompozycję smaków w tym dresingu. Ja lubię miód lipowy, ale każdy inny rodzaj miodu zda tu egzamin.
  • Czosnek: Poza swoimi właściwościami zdrowotnymi, wpływa na smak i kremową konsystencje sosu. Ilość to już kwestia smakowa, możesz dodać mały lub duży ząbek świeżego czosnku, który najlepiej zetrzeć na małej tareczce lub wycisnąć przez praskę.
  • Zioła prowansalskie: Nadają smak i aromat dressingowi. Możesz wybrać swoje ulubione zioła, ale koniecznie wypróbuj warianty z ziołami prowansalskimi i oregano. (patrz. Przechowywanie)
  • Drobnoziarnista sól morska lub himalajska: Sól poza nadaniem smaku, ma również właściwości konserwujące. Dodając łyżeczkę do kawy soli do dressingu, nie będziesz już musiała solić sałatki.

PRZYGOTOWANIE

Jak na dwa sposoby przygotować sos?

Bardzo prosto. Wystarczy wymieszać lub wstrząsnąć wszystkie składniki, aż się połączą. Możesz to zrobić na dwa sposoby:

  • W misce lub kubeczku: Wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką, aż połączą się w emulsję.
  • W słoiku: Wymieszaj wszystkie składniki, przykryj pokrywką i energicznie potrząsaj, aż wszystko połączy się w jednolitą emulsje.

PRZEPIS

Jak samodzielnie przygotować sos?

Dressing Vita Sana

Przygotowanie: 5 min / Porcje: 9 / Porcja: 2 łyżki - 24g

OPIS:

Poznaj mój ulubiony przepis na dressing sałatkowy. Każdy powinien znać taki prosty przepis na sos do sałatki. Łatwy, zdrowy i pyszny, sprawdzi się równie dobrze w misce pełnej warzyw, jak i w sałatce. Spróbuj zrobić go raz, a będziesz przygotowywać go już zawsze.

SKŁADNIKI:

  • oliwa z oliwek extra virgin, 10 łyżek – 120g
  • ocet winny z białego wina, 6 łyżek – 60g
  • musztarda Kremska, 2 łyżki – 30g
  • miód naturalny, 1 łyżka – 15g
  • czosnek, starty lub przeciśnięty przez praskę 1-3 ząbki
  • zioła prowansalskie, suszone 2 łyżeczki do kawy
  • sól morska lub himalajska, drobna 1 łyżeczka do kawy

W razie potrzeby dostosuj ilość składników (ocet winny, czosnek, zioła, sól) do swojego smaku.

PRZYGOTOWANIE:

Umieść wszystkie składniki w słoiku, wymieszaj, zamknij szczelnie pokrywką i energicznie potrząsaj, aż do uzyskania jednolitej emulsji.

PRZECHOWYWANIE

Jak długo przechowywać dressing?

Dressing można przechowywać w lodówce do 3-4 dni.

Bez dodatku czosnku, ziół czy soku z cytryny, możesz przechowywać go tydzień, a nawet dłużej. Z czosnkiem, ziołami do 3-4 dni. Wersja dressingu z sokiem z cytryny nie smakuje tak dobrze po ponad 24 godzinach w lodówce. Dlatego jeśli chcesz przygotować większą porcję sosu i przechowywać ją do tygodnia, polecam użyć octu zamiast soku z cytryny.

Przed podaniem ponownie wstrząśnij dressing, jak przechowujesz go w słoiku lub wymieszaj, jak jest w kubku czy miseczce.

AKCESORIA KUCHENNE

Co będziesz potrzebować?

Słoik 300 ml

Mała tareczka

Trzepaczka

SKOMENTUJ

Chętnie dowiem się, jak Ci poszło z tym przepisem?

Spodobał Ci się? Smakował? Masz może jakieś swoje propozycje zamienników lub ulubionych dodatków? A może masz dodatkowe pytania?

Kasia Vita Sana

Jako dietetyczka od dawna jestem zafascynowana fenomenem diety śródziemnomorskiej. Teraz kiedy mieszkam w Portugalii, mam z nią kontakt na co dzień, przez co stała się ona moim codziennym stylem odżywiania. Uwielbiam tworzyć i dzielić się prostymi, niezawodnymi i pysznymi przepisami, opartymi o tradycyjne dania śródziemnomorskie, które każdy może przygotować sam w domu.
Zapraszam Cię do szczególnego miejsca, jakim jest kuchnia. Możesz poczuć się w niej wyjątkowo, spędzając czas na przygotowywaniu naturalnych, pysznych i zdrowych posiłków, aby później celebrować pyszne jedzenie, pielęgnować dobre zdrowie i poprawiać swoje samopoczucie. Naucz się czegoś nowego i przekonaj się sama, jak cudownie możesz poczuć się w kuchni. Zrób pierwszy krok, weź udział w pierwszych, bezpłatnych warsztatach on-line: „Jem Naturalnie, Pysznie i Zdrowo”, zaczynając podróż po lepsze zdrowie, dobre samopoczucie i zgrabną sylwetkę.

Poznaj sekrety tworzenia pysznych dań śródziemnomorskich z naturalnych, sezonowych produktów. Stań się ekspertem kulinarnym i aktywnie zadbaj o swoje zdrowie, wygląd i dobre samopoczucie.

Kulinarny Kurs On-line

Jem Naturalnie

Pysznie i Zdrowo

Popraw Samopoczycie

Zadbaj o sylwetkę

Jedz smacznie i zdrowo

Weź udział w kulinarnym kursie dla kobiet, na którym pod okiem dietetyka, krok po kroku, nauczysz się przygotowywać posiłki w odpowiedniej dla siebie porcji, poznasz najzdrowszą dietę śródziemnomorska i odkryjesz sekrety długowieczności.

Odejmij sobie lat a dodaj energii.

Napisz komentarz