Warzywa i owoce to jedne z najzdrowszych składników naszej diety. Nieodzowny element zdrowego sposobu odżywiania. Jakich składników nam dostarczają?
Niezbędnego dla prawidłowej pracy jelit błonnika oraz witamin i minerałów, między innymi potasu. Są głównym źródłem witaminy C i B-karotenu, z którego w organizmie powstaje witamina A. Dostarczają cennych przeciwutleniaczy (antyoksydantów), które chronią nas przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego.
Do stresu oksydacyjnego dochodzi, gdy zostanie zaburzona równowaga pomiędzy ilością powstających w organizmie wolnych rodników, a dostarczanych, głównie z pożywieniem, neutralizujących je przeciwutleniaczy. Taki stan może doprowadzić do wielu chorób i szybszego starzenia się organizmu.
Czynniki wpływające na powstawanie wolnych rodników w organizmie:
- Niezdrowa dieta;
- Palenie tytoniu;
- Nadużywanie alkoholu i leków;
- Promieniowanie UV;
- Stres;
- Zbyt intensywna aktywność;
- Zanieczyszczenie środowiska;
- Spaliny samochodowe
Stres oksydacyjny to skutek przede wszystkim złej diety i niezdrowego trybu życia. Dlatego warzywa i owoce bogate w przeciwutleniacze, powinny stanowić podstawę naszej diety.
WARZYWA i OWOCE jedz jak najczęściej i jak najwięcej.
— Warzywa do każdego posiłku, owoce na śniadanie i deser
Kolorowe warzywa i owoce to naturalne źródło antyoksydantów, zwalczają wolne rodniki i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.
JEDZ TĘCZĘ NA ZDROWIE
Najlepsze efekty w profilaktyce zdrowotnej daje komplet barw, czyli „cała tęcza”. Dlatego różnokolorowe warzywa i owoce jedz jak najczęściej i jak najwięcej. Warzywa najlepiej do każdego posiłku a owoce na deser.
BIAŁE - Odporność
m.in. czosnek, cebula, por, kalafior, cykoria
Zawierają naturalne związki wzmacniające odporność. Mają właściwości antybakteryjne i zwalczają stany zapalne organizmu.
Pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i hamują tworzenie się blaszki miażdżycowej.
ZIELONE - Detoks
m.in. sałata, kapusta, brokuły, szpinak, jarmuż, groszek, kiwi, limonka
Zawierają antyoksydanty wymiatające wolne rodniki z organizmu. Wspierają pracę wątroby i pomagają pozbyć się toksyn z organizmu.
Regulują pracę jelit i mają korzystny wpływ na układ krwionośny. Wspierają oczy, odporność, zapobiegają chorobom nowotworowym i opóźniają procesy starzenia.
ŻÓŁTE - Uroda
m.in. fasolka szparagowa, kukurydza, żółta papryka, banany, cytryna, melon, ananasa, grejpfrut
Silne przeciwutleniacze wymiatające wolne rodniki z organizmu. Pozytywnie wpływają na wygląd włosów, skóry i paznokci. Naturalna ochrona przed promieniowaniem.
Wpływają dodatnio na nasz wzrok. Regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu. Przypisuje im się także działanie antynowotworowe.
POMARAŃCZOWE - Antynowotworowe
m.in. marchew, dynia, papryka pomarańczowa, bataty, morele, brzoskwinie, mango
Silne przeciwutleniacze wymiatające wolne rodniki z organizmu. Pozytywnie wpływają na wygląd włosów, skóry i paznokci. Naturalna ochrona przed promieniowaniem.
Wpływają dodatnio na nasz wzrok. Regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu. Przypisuje im się także działanie antynowotworowe.
CZERWONE - Zdrowe Serce
m.in. pomidor, czerwona papryka, rzodkiewka, burak, truskawki, maliny, jabłka, wiśnie, czereśnie
Naturalne przeciwutleniacze, zwalczające wolne rodniki. Wspomagają pracę serce i skutecznie obniżają poziom cholesterol.
Wykazują działanie antynowotworowe i odmładzające. Obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko wystąpienia osteoporozy.
FIOLETOWE - Długowieczność
m.in. bakłażan, czerwona kapusta, czerwona cebula, borówki, jagody, śliwki, ciemne winogrona, żurawina
Grupa najsilniejszych przeciwutleniaczy opóźniających procesy starzenia.
Wpływają pozytywnie na wzrok, układ pokarmowy i moczowy. Chronią żołądek i zapobiegają żylakom. Zmniejszają ryzyko udaru mózgu i wykazują zdolności antynowotworowe.