Dieta śródziemnomorska to najzdrowsza dieta świata, zalecana dla każdego. To nie tylko sposób odżywiania, ale i styl życia typowy dla osób zamieszkujących basem Morza Śródziemnego. Nie ma jednej diety śródziemnomorskiej, różni się ona w zależności od regionu, ale wszędzie opiera się na tych samych założeniach, czyli spożywaniu świeżych, lokalnych produktów, jak najmniej przetworzonych oraz delektowanie i celebrowaniu posiłków.
Podstawą kuchni śródziemnomorskiej jest oliwa z oliwek serwowana w towarzystwie aromatycznych ziół i przypraw z surowymi, gotowanymi, zapiekanymi i grillowanymi warzywami, rybami i owocami morza. Na deser świeże owoce, woda przez cały dzień i czerwone wino do kolacji.
Liczne badania wykazują, że dieta śródziemnomorska ma wiele korzyści zdrowotnych i między innymi zmniejszona ryzyko:
- Chorób sercowo-naczyniowych;
- Cukrzycy;
- Raka piersi i jelit;
- Chorób zapalnych jelit;
- Chorób neurodegeneracyjnych;
- Zwalnia procesy starzenia się organizmu.
To jedna z najzdrowszych kuchni świata, warto więc czerpać z niej inspiracje, zwłaszcza że udowodniono jej dobroczynny wpływ na zdrowie a mieszkańcy basenu Morza Śródziemnomorskiego żyją dłużej.
DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA to najzdrowsza dieta świata
— warto wprowadzić jej elementy do codziennego jadłospisu, bo udowodniono jej dobroczynny wpływ na zdrowie i wydłużenie życia
Dieta śródziemnomorska pozytywnie wpływa na zdrowie i spowalnia procesy starzenia dzięki zawartość wielu bioaktywnych substancji ochronnych takich jak: NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z oliwy i oliwek oraz ryb, antyoksydanty: między innymi likopen występujący w pomidorach, resweratrol pochodzący z wina, B-karoten oraz witaminy C i E z warzyw i owoców, jak również błonnik pokarmowy.
Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe
Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Patrz DZIEŃ #5 Zdrowe Tłuszcze.
Dostarczają ich wyłącznie, spożywane w dużych ilościach w diecie śródziemnomorskiej, produkty roślinne i ryby. Oliwa z oliwek, podstawowy tłuszcz używany w rejonie morza śródziemnomorskiego, jest bogata w odporne na utlenianie jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Natomiast ryby obfitują w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, występujące również w olejach roślinnych, orzechach i nasionach.
Badania potwierdzają pozytywny wpływ wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w szczególności na układ krążenia, nerwowy i pokarmowy.
Likopen
Głównym źródłem likopenu są pomidory i ich przetwory. Więcej jest go w pomidorach poddanych obróbce termicznej, dlatego warto przygotowywać jak najczęściej sosy pomidorowe.
Likopen znajdziemy również w arbuzie, różowym grejpfrucie czy papai.
To antyoksydant, chroniąc komórki przed uszkodzeniem. Dieta bogata w likopen, zapobiega odkładaniu płytek miażdżycowych w naczyniach i obniża ciśnienie krwi. Wysokie spożycie likopenu zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.
Likopen obniża również ryzyko zachorowania na nowotwory układu pokarmowego, piersi czy raka prostaty.
Resweratrol
Resweratrol znajdziemy go w winogronach i czerwonym winie.
Jest polifenolem posiadającym właściwości przeciwutleniające. Zapobiega powstaniu wolnych rodników, wspomaga zwalczanie stanów zapalnych, hamuje agregację płytek krwi, przez co wpływa na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
B-karoten
B-karoten, zawarty jest w pomarańczowych i zielonych warzywach oraz owocach, takich jak dynia, marchew, bataty, papryka czerwona, arbuz, morele, brzoskwinia, papaja czy sałata lub szpinak.
B-karoten posiada właściwości antyoksydacyjne, skutecznie chroniąc skórę przed stresem oksydacyjnym powstającym podczas ekspozycji na słońce.
Witamina C
Obecna, w spożywanych w dużych ilościach, sezonowych warzywach i owocach witamina C, posiada działanie przeciwutleniające, dzięki czemu neutralizuje wolne rodniki, odpowiedzialne między innymi za procesy starzenia. Bierze również udział w regeneracji innych antyoksydantów takich jak witamina E.
Witamina C uczestniczy również w syntezie kolagenu przez co wpływa na wygląd skóry i kondycje kości.
Witamina E
Witamina E, czyli tokoferole występuje w oliwie z oliwek i olejach roślinnych np. oleju słonecznikowym, a także orzechach, takich jak migdały, orzechy laskowe, włoskie czy ziemne.
Tokoferole to ochrona komórek przed utlenianiem lipidów. Witamina E wpływa na zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób serca. Wspomaga układ immunologiczny i wykazuje działanie antynowotworowe.
Błonnik Pokarmowy
Dieta śródziemnomorska to w przeważającej części warzywa, owoce, produkty z pełnego ziarna, nasiona roślin strączkowych i orzechy. Wszystkie te produkty są bardzo dobrym źródłem błonnika, który ma pozytywny i ochronny wpływ na prawidłową pracę przewodu pokarmowego, w szczególności jelit i mikroflory jelitowej.
PROFILAKTYKA ZDROWIA
Warto, w ramach profilaktyki zdrowia, poznać śródziemnomorski sposób odżywiania i zastosować zasady tej diety na co dzień. Dieta śródziemnomorska pozytywnie wpływa na zdrowie, samopoczucie i pozwala zachować młodości, czego dowodem są liczne badania naukowe.