LIVE COOKING: Wielkanoc

Jajka z tuńczykiem w stylu śródziemnomorskim

Święta już za nami ale tak przygotowane jajka możemy jeść cały rok. Świetne na kolację, ale sprawdzą się również na śniadanie – gdy mamy mało czasu wystarczy tylko otworzyć lodówkę. 

PYSZNIE: Prosto, Zdrowo, Naturalnie!

JAJKA Z TUŃCZYKIEM nadziewane jajka w stylu śródziemnomorskim

Jajka, tuńczyk, warzywa a do tego dwa sosy: jeden z oliwy, drugi jogurtowy z dodatkiem czosnku i szczypiorku.

PRODUKTY:

1. Jajka – ugotuj na twardo, przekrój na pół i wyjmij żółtka;

2. Tuńczyk w oleju – dodaj do żółtek i wyrób na jednolitą masę;

3. Papryka kolorowa – pokrój w drobną kostkę – bardzo fajne do tego dania są mini papryczki;

4. Oliwki – pokrój w plasterki lub kostkę – mogą być zielone lub czarne;

5. Oliwa z oliwek extra virgin;

6. Jogurt naturalny grecki – zwykły też może być;

7. Czosnek – wyciśnij lub zetrzyj na tareczce;

8. Szczypiorek – posiekaj;

9. Sól i pieprz do smaku.

PRZYGOTOWANIE:

Do masy z żółtek i tuńczyka dodaj paprykę, oliwki, część szczypiorku, dopraw do smaku, wymieszaj dokładnie i nadziewaj połówki jajek;

   Sos pierwszy: Do jogurtu dodaj czosnek, szczypiorek, dopraw, wymieszaj i polewaj nadziane połówki jajek.

   Sos drugi: Do oliwy z oliwek również dodaj czosnek, wymieszaj i polewaj nadziane połówki jajek.

SERWOWANIE:

Możesz podać połowę jajek polanych sosem jogurtowym a drugą połowę sosem z oliwy. Połówki jajek można ułożyć na liściach sałaty lub cykorii. Całość po wierzchu posyp szczypiorkiem i ewentualnie pokrojoną drobno papryką i oliwkami.

Smacznego!

Napisz komentarz

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać na stronie Polityki Prywatności.