LIVE COOKING 3: Pieczona ciecierzyca

GTHAMAH – pieczona ciecierzyca  &  MAGHREBI – herbata miętowa

Na naszych trzecich warsztatach udajemy się w rejon Północnej Afryki. Przygotowaliśmy pyszne przekąski śródziemnomorskie na słodko i ostro z pieczonej ciecierzycy i zaparzyliśmy zgodnie z marokańskim rytuałem herbatę miętowa.

GHTAMAH pieczona ciecierzyca

Pieczona ciecierzyca z dodatkiem miodu i cynamonu w wersji na słodko i z dodatkiem papryki, pieprzu i oregano w wersji na ostro. Palce lizać! 

MAGHREBI marokańska herbata miętowa

Maghrebi, połączenie świeżej mięty, chińskiej zielonej herbaty i cukru w rytuale kolejnych czynności zwieńczonych zaparzeniem aromatycznej i bardzo słodkiej herbaty miętowej.

Przygotowujemy ją w srebrnym czajniczku z długim dzióbkiem i na nóżkach. Do tego niewielkie zdobione szklaneczki a całość serwujemy na metalowej tacy. Maghrebi nalewamy z góry aby utworzyła się charakterystyczna pianka zwana turbanem.

Wypijamy 3 szklaneczki a każda ma inny smak. Pierwsza jest delikatna jak życie, druga jest mocna jak miłość a trzecia jest gorzka jak śmierć.

Dania przygotowane na warsztatach:

Napisz komentarz

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać na stronie Polityki Prywatności.