LIVE COOKING 19: Couscous Tfaya

Couscous Tfaya  &  Mahalabia  &  Marokańska Sałatka z Ogórka  &  Sałatka z Pomarańczy

Na ostatnich warsztatach kuchni śródziemnomorskiej odwiedziliśmy Maroko. Konsekwencją nasze kulinarnej podróży było przygotowanie dania głównego Couscous Tfaya. Jest to tradycyjnie parzony marokański kuskus z duszoną cebulą i rodzynkami. Dopełnieniem naszego dania głównego był przepyszny kurczaka w orientalnych przyprawach oraz orzeźwiająca sałatka z ogórka. Na deser podaliśmy pomarańcze w stylu marokańskim i Mahalabię, czyli arabską pana cottę.

 

PYSZNIE: Prosto, Zdrowo, Naturalnie!

COUSCOUS TFAYA tradycyjne marokańskie danie z parzonego kuskusu i karmelizowanej cebuli

To tradycyjne danie w Maroku na bazie kuskusu z karmelizowaną cebulą, której zawdzięcza swoją nazwę.  W naszej wersji z kurczakiem w orientalnych przyprawach i cebulą duszoną bez dodatku cukru.

Tradycyjnie kuskus gotuje się na parze a nie tylko zalewa wrzątkiem. Służy do tego specjalny parowar składającym się z dwóch części. Jednej większej do przygotowania dania i drugiej mniejszej do przygotowania kuskusu. Można go zastąpić garnkiem, na którym kładziemy sitko.

MAHALABIA arabski deser w stylu pana cotta

Mahalabia to marokańska wersja pana cotty. Bardzo prosty, szybki i przede wszystkim smaczny deser w formie puddingu. Aromatyzowany wodą z kwiatu pomarańczy lub różaną i ewentualnie kardamonem.

MAROKAŃSKA SAŁATKA Z OGÓRKA mizeria w stylu arabskim

Prosty i szybki sposób na przygotowanie orzeźwiającej sałatki z ogórka.

MAROKAŃSKA SAŁATKA Z POMARAŃCZY prosty sposób na podanie pomarańczy

Z odrobiną naturalnego miodu i cynamonu mamy pyszny i zdrowy deser przygotowany w 2 minuty.

Dania przygotowane na warsztatach:

Nasze wczorajsze warsztaty kuchni śródziemnomorskiej on-line w marokańskim stylu i wasze dania w pełnej krasie.. Pięknie, pysznie, orientalnie.. i zdrowo. Dziękuje za wspólny czas w kuchni i przy stole. Zapraszam na następne warsztaty kuchni śródziemnomorskiej w marcu, na których wracamy do Portugalii. Przygotujemy portugalskie dania wielkanocne. Zobaczycie i spróbujecie jak Portugalczycy przygotowują dorsza na Święta Wielkanocne. Do zobaczenia.

Napisz komentarz

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać na stronie Polityki Prywatności.