LIVE COOKING 16: Daktyle Medjool

Nadziewane Daktyle  &  Herbata Miętowa  &  Caponata

Wracamy do naszych warsztatów gotowania śródziemnomorskiego. Na pierwszym spotkaniu po przerwie przypomnimy sobie włoską Caponatę i zaparzymy w tradycyjny marokański sposób Maghrebi, czyli popularną w krajach arabskich herbatę miętową a do niej zaserwujemy zdrowe arabskie słodkości w postaci nadziewanych orzechami daktyli, palce lizać. 

NADZIEWANE DAKTYLE słodycze w stylu arabskim – daktyle Medjool nadziewane orzechami

Nadziewane daktyle to zdrowa i pyszna słodka przekąska. Można użyć daktyli suszonych ale idealnie nadają się duże daktyle Medjool, spróbujcie, są miękkie i bardzo słodkie. Nacinamy daktyla, wyjmujemy pestkę i wkładamy do środka orzechy. My użyliśmy migdałów i orzechów włoskich ale możecie wybrać swoje ulubione orzechy, spróbujcie. Szybko, zdrowo i ślicznie! Nadziane orzechami daktyle można polać gorzką czekoladą i powstaną śliczne pralinki, zdrowa propozycja słodkiej przekąski na nadchodzące święta.

MAGHREBI tradycyjna marokańska herbata miętowa

Do naszych zdrowych słodyczy zaparzyliśmy marokańska herbatę miętową. Po rytuale zaparzania, gotowania i przelewania zaserwowaliśmy aromatyczną herbatę, którą nalewa się z góry aby powstała na powierzchni charakterystyczna pianka zwana turbanem, to znak firmowy tego ciepłego napoju. W Maroku często serwowane są do niej właśnie nadziewane daktyle. Maghrebi, czyli herbata miętowa zmienia smak w czasie parzenia. Marokańczycy uważają że pierwsza szklaneczka jest łagodna jak życie, druga jest mocna jak miłość a trzecia gorzka jak śmierć.

Turban, czyli charakterystyczna pianka powstająca na powierzchni herbaty w czasie nalewania jej z dużej wysokości.

Dania przygotowane na warsztatach:

A tak prezentowały się wasze piękne caponaty oraz śliczne i kolorowe pralinki z daktyli, orzechów i gorzkiej czekolady. To były słodkie warsztaty! słodkie i zdrowe 🙂 Dziękuję za wspólne gotowanie i zapraszam na świąteczne warsztaty w grudniu na których przygotujemy portugalskie dania bożonarodzeniowe. Między innymi bardzo popularną w regionie Algarve cataplanę i przepyszny kolorowy ryż świąteczny, którym można się delektować cały rok. Do zobaczenia! 

CAPONATA przepyszny sycylijski gulasz z bakłażana i selera naciowego

Napisz komentarz

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać na stronie Polityki Prywatności.