LIVE COOKING 13: Kuchnia Francuska

TAPENADE  &  TOMATES A LA PROVANCALE 

Na wczorajszych warsztatach udaliśmy się do Francji i przygotowaliśmy dwie pasty z oliwek i pieczone pomidory z rejonu Prowansji. Lekkie, pyszne i zdrowe dania do przygotowania w kilka minut. Idealne w czasie wakacji.

TAPENADE francuska pasta z oliwek i kaparów

Oliwki, kapary i oliwa to główne składniki francuskiej pasty tapenade. My dodaliśmy jeszcze czosnek, odrobinę soku z cytryny i pieprzu oraz anchois a do drugiej wersji suszone pomidory. Kilka minut ucierania w moździerzu i pyszna pasta gotowa. Idealna na śniadanie do pieczywa, ale nie tylko.

TOMATES A LA PROVANCALE pomidory w stylu francuskim po prowansalsku

Pomidory po prowansalsku to kolejna propozycja lekkiego dania na letni dzień. Bułka tarta z czosnkiem, natką pietruszki, ziołami i oliwą z oliwek zapieczona na pomidorach przez kilka minut. Do drugiego wariantu dodaliśmy Parmezan. Szybko, pysznie i zdrowo!

Dania przygotowane na warsztatach:

Napisz komentarz

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać na stronie Polityki Prywatności.