LIVE COOKING 11: Maroko

MAGHREBI  &  NADZIEWANE DAKTYLE  &  PIECZONA CIECIERZYCA

To były zupełnie inne warsztaty niż do tej pory, tym razem deserowo. Poznaliśmy zasad pełnego rytuału parzenia, marokańskiej herbaty miętowej – maghrebi, przygotowaliśmy słodkie i słone przekąski z ciecierzycy oraz zdrowe słodkości z daktyli, orzechów i gorzkiej czekolady. Oj było słodko!

MAGHREBI marokańska herbata miętowa

Maghrebi, słynna mega słodka marokańska herbata miętowa z dodatkiem zielonej herbaty gunpowder. Samo parzenie to ważny rytuał do którego używa się charakterystycznego czajniczka i małych zdobionych szklaneczek. Gotową herbatę serwujemy nalewając z góry i stopniowo unosimy czajniczek do góry, by utworzyła się charakterystyczna pianka. Znak firmowy tej herbaty.

Marokańczycy twierdzą że każda kolejna szklaneczka smakuje inaczej i najlepiej wypić przynajmniej trzy. Pierwsza ma smak delikatny jak życie, druga jest mocna jak miłość a trzecia jest gorzka jak śmierć.

NADZIEWANE DAKTYLE słodycze w stylu arabskim – daktyle Medjool nadziewane orzechami

Nadziewane daktyle to zdrowa i pyszna słodka przekąska. Można użyć daktyli suszonych ale idealnie nadają się duże daktyle Medjool, spróbujcie, są miękkie i bardzo słodkie. Nacinamy daktyla, wyjmujemy pestkę i wkładamy do środka orzechy. My użyliśmy migdałów i orzechów włoskich ale możecie wybrać swoje ulubione orzechy, spróbujcie. Szybko, zdrowo i ślicznie! Nadziane orzechami daktyle można polać gorzką czekoladą i powstaną śliczne pralinki, zdrowa propozycja słodkiej przekąski na nadchodzące święta.

Dania przygotowane na warsztatach:

Napisz komentarz

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać na stronie Polityki Prywatności.