23 LIVE COOKING: Ratatouille

Ratatouille  &  Kurczak w stylu toskańskim  &  Sos z pieczonego czosnku  &  Ziemniaczki Hasselback

Ratatouille, czyli potrawka z przekładanych plasterków warzyw, była ozdobą naszego wczorajszego obiadu śródziemnomorskiego. Pojawił się również na nim akcent z północy, czyli ziemniaczki hasselback. To szwedzki sposób na pieczone ziemniaki, również krojone w plasterki ale nie do końca. Komponowały się one idealnie z naszym sosem z pieczonego czosnku, kolorowym ratatouille i roladkami z kurczaka w stylu toskańskim.

 

PYSZNIE: Prosto, Naturalnie, Zdrowo!

r
RATATOUILLE francuska potrawka z warzyw

To klasyczna potrawa, którą w różnych wariantach można spotkać w większości krajów śródziemnomorskich. Prosty sposób na pieczone warzywa które prezentują się bardzo atrakcyjnie i pysznie smakują. 

Idealne jako dodatek do dania głównego, ryby czy mięsa ale również jako  samodzielny posiłek czy np. z dodatkiem ulubionego sera.

Pysznie, zdrowo, naturalnie!

KURCZAKA W STYLU TOSKAŃSKIM roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i natką pietruszki

Delikatnie rozbita pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami i natką. Zamiast kurczaka możemy użyć indyka a natkę możemy zastąpić szpinakiem. Zwijamy, wstawiamy do piekarnika i obiad gotowy.

Szybko, pysznie i zdrowo!

SOS Z PIECZONEGO CZOSNKU delikatniejsza wersja klasycznego sosu czosnkowego

To bardzo prosty w przygotowaniu sos z pieczonego czosnku z dodatkiem oliwy i ewentualnie ziół. Pieczemy czosnek razem z warzywami, rozgniatamy widelcem, dodajemy oliwę i pyszny sos gotowy.

Szybko, zdrowo, naturalnie !

ZIEMNIACZKI HASSELBACK pieczone ziemniaki na sposób szwedzki

To ponacinane w plasterki ziemniaki upieczone z dodatkiem oliwy i ziół. Prezentują się bardzo oryginalnie i są pyszne. Można nimi zastąpić klasyczne ziemniaki do obiadu. Świetnie smakują z sosem z pieczonego czosnku.

Prosto, pysznie i zdrowo!

Dania przygotowane na warsztatach:

A tak prezentowały się dania przygotowane na warsztatach. Ratatouille, roladki z piersi kurczaka z suszonymi pomidorami i natką pietruszki i ziemniaczki hasselback..  pysznie.. kolorowo.. i zdrowo.. Śródziemnomorskie inspiracji z Francji i Włoch ale również na tych warsztatach z północy Europy czyli ze Szwecji. Pyszne i zdrowe propozycje na dania główne jak i na przystawki czy przekąski.

Dziękuje za wspólne gotowanie i cudowne rodzinne degustowanie!

Napisz komentarz

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać na stronie Polityki Prywatności.