Falafels & Tahini Sos & Pieczony Kalafior & Salada Algarvia
Na ostatnich warsztatach królowały kotleciki z ciecierzycy i pieczony kalafior w towarzystwie sosu tahini i letniej sałatki z południa Portugalii. Falafels to popularne nie tylko w kuchni arabskiej kotleciki, które często zastępują wersje mięsne w barach serwujących kebab. Pieczony kalafior to klasyk w kuchni śródziemnomorskiej w której pieczone warzywa z dodatkiem ziół i różnych przypraw są bardzo popularne. Na koniec algarvia, czyli sałatka ze świeżych warzyw z oliwą i oregano, która nadała całemu obiadowi letniej świeżości.
PYSZNIE: Prosto, Naturalnie, Zdrowo!
r
FALAFELES arabskie kotleciki z ciecierzycy
To zdrowa alternatywa dla klasycznych kotletów z mięsa mielonego. Dodatek ziół i przypraw do odpowiednio przygotowanej ciecierzycy czyni z nich pyszne danie obiadowe.
Najczęściej falafeles serwuje się z różnego rodzaju sosami, u nas sos tahini.

TAHINI SOS jogurtowo-sezamowy sos
Tahini sos to bardzo prosty w przygotowaniu sos z jogurtu greckiego, pasty tahini, czosnku i cytryny. Idealny jako dodatek do falafels jak i do pieczonego kalafiora. Pysznie, prosto i zdrowo!

PIECZONY KALAFIOR klasyczna potrawa śródziemnomorska
Śródziemnomorski pomysł na przygotowanie kalafiora. Oliwa z oliwek, suszone zioła, kalafior plus piekarnik i pyszny dodatek do obiadu gotowy.. palce lizać! Idealnie komponuje się z sosem tahini.

ALGARVIA sałatka z południa Portugalii
To lekka sałatka ze świeżych warzyw z dodatkiem oliwy i oregano. Bardzo popularna na południu Portugalii w rejonie Algarve skąd pochodzi jej nazwa. Świetny dodatek do letniego obiadu. Prosto, naturalnie i zdrowo!

Dania przygotowane na warsztatach:
A tak prezentowały się dania przygotowane na warsztatach. Falafeles, kotleciki z ciecierzycy z sosem tahini, pieczony kalafior i salada algarvia.. pysznie.. kolorowo.. i zdrowo.. Wiele śródziemnomorskich inspiracji zarówno na danie główne jak i na przystawki czy przekąski.
Dziękuje za wspólne gotowanie i rodzinne degustowanie!






