Jajka z tuńczykiem w stylu śródziemnomorskim
Święta już za nami ale tak przygotowane jajka możemy jeść cały rok. Świetne na kolację, ale sprawdzą się również na śniadanie – gdy mamy mało czasu wystarczy tylko otworzyć lodówkę.
PYSZNIE: Prosto, Zdrowo, Naturalnie!
JAJKA Z TUŃCZYKIEM nadziewane jajka w stylu śródziemnomorskim
Jajka, tuńczyk, warzywa a do tego dwa sosy: jeden z oliwy, drugi jogurtowy z dodatkiem czosnku i szczypiorku.

PRODUKTY:
1. Jajka – ugotuj na twardo, przekrój na pół i wyjmij żółtka;
2. Tuńczyk w oleju – dodaj do żółtek i wyrób na jednolitą masę;
3. Papryka kolorowa – pokrój w drobną kostkę – bardzo fajne do tego dania są mini papryczki;
4. Oliwki – pokrój w plasterki lub kostkę – mogą być zielone lub czarne;
5. Oliwa z oliwek extra virgin;
6. Jogurt naturalny grecki – zwykły też może być;
7. Czosnek – wyciśnij lub zetrzyj na tareczce;
8. Szczypiorek – posiekaj;
9. Sól i pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
Do masy z żółtek i tuńczyka dodaj paprykę, oliwki, część szczypiorku, dopraw do smaku, wymieszaj dokładnie i nadziewaj połówki jajek;
Sos pierwszy: Do jogurtu dodaj czosnek, szczypiorek, dopraw, wymieszaj i polewaj nadziane połówki jajek.
Sos drugi: Do oliwy z oliwek również dodaj czosnek, wymieszaj i polewaj nadziane połówki jajek.
SERWOWANIE:
Możesz podać połowę jajek polanych sosem jogurtowym a drugą połowę sosem z oliwy. Połówki jajek można ułożyć na liściach sałaty lub cykorii. Całość po wierzchu posyp szczypiorkiem i ewentualnie pokrojoną drobno papryką i oliwkami.
Smacznego!