Bacalhoada & Salada de Bacalhau com Grao de Bico & Amendoas de Pascoa & Kheer Komola
Nasze ostatnie warsztaty to wspólne świąteczne gotowanie on-line. Wróciliśmy do Portugalii i przygotowaliśmy tradycyjne wielkanocne dania portugalskie. Oczywiście królował dorsz ponieważ Portugalczycy uwielbiają go i przygotowują na 356 sposobów, przez cały rok. My przygotowaliśmy danie główne i sałatkę z dorszem a do tego bardzo popularne w czasie świąt migdały wielkanocne i deser pochodzący już z innej części świata Kheer Komola, z pomarańczami w roli głównej.
PYSZNIE: Prosto, Zdrowo, Naturalnie!
BACALHOADA tradycyjne portugalskie danie z pieczonym dorszem z warzywami
Portugalski dorsz z piekarnika to prosty sposób na przygotowanie pysznego dania z rybą. Dorsza, ziemniaki, warzywa i oczywiście oliwki, wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor.
To tradycyjny przepis wielkanocny, ale można go również podać w okresie Bożego Narodzenia, ponieważ jest to jedno z najlepszych dań z dorszem, które zjednoczy rodzinę przy świątecznym stole. Proste w przygotowaniu danie, które na pewno będzie sukcesem nawet dla początkujących kucharzy.

SALADA DE BACALHAU COM GRAO DE BICO tradycyjna portugalska sałatka z dorsza i ciecierzycy
Sałatka z rybą to z pewnością oryginalna propozycja ale zapewniam że warta spróbowania. Dodatek ciecierzycy, świeżych warzyw i oczywiście oliwy z oliwek oraz świeżych ziół w postaci natki pietruszki lub kolendry czyni z tej prostej sałatki danie które możemy również zaserwować na obiad. Pyszna i zdrowa!

PYSZNIE: Słodko, Zdrowo, Naturalnie!
AMENDOAS DE PASCOA migdały wielkanocne
Migdały wielkanocne to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Są wszechobecne w Portugali w czasie Wielkanocy. Prażone migdały w najróżniejszych polewach: słodkich jak np. miód z dodatkiem cynamonu czy czekolada z dodatkiem wiórek kokosowych do ostrych takich jak papryka z dodatkiem kakao czy chociażby pieprz. Palce lizać! Pysznie i zdrowo!

KHEER KOMOLA bengalski deser z pomarańczy
To tradycyjny deser, który jest zwykle przygotowywane zimą z sezonowych świeżych pomarańczy. Kolejny pomysł na podanie pomarańczy. Prosto, zdrowo, naturalnie!

Dania przygotowane na warsztatach:
A tak portugalskie świąteczne dania prezentowały się na naszych wczorajszych warsztatach. Pieczony dorsz z warzywami, sałatka z dorsza i ciecierzycy, wielkanocne migdały i deser pomarańczowy.. pysznie, ślicznie, portugalsko.. i zdrowo. Myślę że nasze dania będą się świetnie prezentować i pysznie smakować jako portugalski akcent na polskim wielkanocnym stole.
Dziękuje dziewczyny za wspólne gotowanie i rodzinne degustowanie. To był prawdziwy świąteczny obiad!
Na następnych warsztatach, udamy się do Grecji i przygotujemy lekkie dania wiosenne. Zapraszam i do zobaczenia!











