Couscous Tfaya & Mahalabia & Marokańska Sałatka z Ogórka & Sałatka z Pomarańczy
Na ostatnich warsztatach kuchni śródziemnomorskiej odwiedziliśmy Maroko. Konsekwencją nasze kulinarnej podróży było przygotowanie dania głównego Couscous Tfaya. Jest to tradycyjnie parzony marokański kuskus z duszoną cebulą i rodzynkami. Dopełnieniem naszego dania głównego był przepyszny kurczaka w orientalnych przyprawach oraz orzeźwiająca sałatka z ogórka. Na deser podaliśmy pomarańcze w stylu marokańskim i Mahalabię, czyli arabską pana cottę.
PYSZNIE: Prosto, Zdrowo, Naturalnie!
COUSCOUS TFAYA tradycyjne marokańskie danie z parzonego kuskusu i karmelizowanej cebuli
To tradycyjne danie w Maroku na bazie kuskusu z karmelizowaną cebulą, której zawdzięcza swoją nazwę. W naszej wersji z kurczakiem w orientalnych przyprawach i cebulą duszoną bez dodatku cukru.
Tradycyjnie kuskus gotuje się na parze a nie tylko zalewa wrzątkiem. Służy do tego specjalny parowar składającym się z dwóch części. Jednej większej do przygotowania dania i drugiej mniejszej do przygotowania kuskusu. Można go zastąpić garnkiem, na którym kładziemy sitko.

MAHALABIA arabski deser w stylu pana cotta
Mahalabia to marokańska wersja pana cotty. Bardzo prosty, szybki i przede wszystkim smaczny deser w formie puddingu. Aromatyzowany wodą z kwiatu pomarańczy lub różaną i ewentualnie kardamonem.

MAROKAŃSKA SAŁATKA Z OGÓRKA mizeria w stylu arabskim
Prosty i szybki sposób na przygotowanie orzeźwiającej sałatki z ogórka.

MAROKAŃSKA SAŁATKA Z POMARAŃCZY prosty sposób na podanie pomarańczy
Z odrobiną naturalnego miodu i cynamonu mamy pyszny i zdrowy deser przygotowany w 2 minuty.

Dania przygotowane na warsztatach:
Nasze wczorajsze warsztaty kuchni śródziemnomorskiej on-line w marokańskim stylu i wasze dania w pełnej krasie.. Pięknie, pysznie, orientalnie.. i zdrowo. Dziękuje za wspólny czas w kuchni i przy stole. Zapraszam na następne warsztaty kuchni śródziemnomorskiej w marcu, na których wracamy do Portugalii. Przygotujemy portugalskie dania wielkanocne. Zobaczycie i spróbujecie jak Portugalczycy przygotowują dorsza na Święta Wielkanocne. Do zobaczenia.
