Baba Ganoush & Curry z dynią i bakłażanem & Pumpkin Spice Late & Budyń Czekoladowy
Na styczniowych warsztatach przygotowaliśmy drugą po hummusie najbardziej znaną pastę śródziemnomorską z pieczonego bakłażana – Baba ganoush. Na danie główne zaserwowaliśmy indyjskie Curry z dynią i bakłażanem w stylu śródziemnomorskim. A na deser przepyszne dyniowe latte Pumpkin Spice Latte, z syropem z dyni i korzennymi przyprawami oraz słodki deser – Budyń czekoladowy bez cukru.
BABA GANOUSH arabska pasta z pieczonego bakłażana
To prosta i pyszna arabska pasta z upieczonych bakłażanów. Tradycyjnie opieka się je nad ogniem, dzięki czemu pasta nabierała specyficznego dymnego aromatu. Można spróbować tej wersji pasty opiekając bakłażany najpierw nad palnikiem kuchenki gazowej, podobnie jak cebulę do rosołu, a następnie dopiekając je w piekarniku.
Tradycyjnie serwujemy pastę Baba Ganoush w płaskiej miseczce, polaną oliwą i posypaną ziarnami granatu. Idealna do różnego rodzaju pieczywa, paluszków warzywnych czy nawet mięsa lub makaronu.

CURRY Z DYNIĄ I BAKŁAŻANEM tradycyjne indyjskie curry w wersji śródziemnomorskiej
Curry to nie tylko mieszanka przypraw, ale również jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej. Jej pierwotna nazwa kari oznacza sos, którym polewa się ryż lub macza w nim chleb.
To aromatyczne o orientalnym smaku danie podobne jest do gulaszu i może być przyrządzane z warzyw lub z warzyw z dodatkiem mięs, najczęściej kurczaka czy jagnięciny, ale również ryb i owoców morza. Curry serwuje się z ryżem lub różnymi rodzajami pieczywa.

PUMPKIN SPICE LATTE kawa z mlekiem i syropem z dyni z korzennymi przyprawami
Dyniowe latte to połączenie kawy i deseru. Aromatyczna wersja kawy espresso z dodatkiem syropu dyniowego, który przygotowuje się z puree z dyni, przypraw korzennych i ewentualnie miodu. Do tego duża porcja spienionego mleka i mamy przepyszną i rozgrzewającą jesienno-zimową Pumpkin Spice Latte.
To między grzanym winem i gorącą czekoladą jeden z najlepszych napoi rozgrzewających.

BUDYŃ CZEKOLADOWY zdrowy deser z bananów i surowego kakao
Prosty i bardzo szybki do przygotowania deser z bananów z dodatkiem surowego kakao i karobu, czyli mączki chleba świętojańskiego.
Budyń czekoladowy z bananów to propozycja oryginalnego zdrowego deseru, nie tylko dla dzieci, świetnie sprawdzi się również na podwieczorek czy z dodatkiem orzechów na śniadanie.

Dania przygotowane na warsztatach:
Dziewczyny pięknie zaserwowałyście naszą śródziemnomorską pastę, curry, deser i trzywarstwowe latte. To była pyszna uczta śródziemnomorska, dziękuje i do zobaczenia za miesiąc na następnych warsztatach na których wyruszamy do Maroka i będziemy się uczyć oryginalnego parzenia kuskusu. Do zobaczenia!