GTHAMAH – pieczona ciecierzyca & MAGHREBI – herbata miętowa
Na naszych trzecich warsztatach udajemy się w rejon Północnej Afryki. Przygotowaliśmy pyszne przekąski śródziemnomorskie na słodko i ostro z pieczonej ciecierzycy i zaparzyliśmy zgodnie z marokańskim rytuałem herbatę miętowa.
GHTAMAH pieczona ciecierzyca
Pieczona ciecierzyca z dodatkiem miodu i cynamonu w wersji na słodko i z dodatkiem papryki, pieprzu i oregano w wersji na ostro. Palce lizać!

MAGHREBI marokańska herbata miętowa
Maghrebi, połączenie świeżej mięty, chińskiej zielonej herbaty i cukru w rytuale kolejnych czynności zwieńczonych zaparzeniem aromatycznej i bardzo słodkiej herbaty miętowej.
Przygotowujemy ją w srebrnym czajniczku z długim dzióbkiem i na nóżkach. Do tego niewielkie zdobione szklaneczki a całość serwujemy na metalowej tacy. Maghrebi nalewamy z góry aby utworzyła się charakterystyczna pianka zwana turbanem.
Wypijamy 3 szklaneczki a każda ma inny smak. Pierwsza jest delikatna jak życie, druga jest mocna jak miłość a trzecia jest gorzka jak śmierć.

Dania przygotowane na warsztatach: