SZAKSZUKA
W najbliższą sobotę zaczynamy gotowanie na ekranie. Wspólnie przygotujemy coś śródziemnomorskiego, łatwego i przepysznego!! Na początek – szakszuka – nowy pomysł na jajka w stylu śródziemnomorskim.
SZAKSZUKA jajka gotowane w sosie pomidorowym
Szakszuka, czyli jajka gotowane w sosie pomidorowym z przyprawami i dodatkami. Jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych na Bliskim Wschodzie. Zdrowa, pyszna, łatwa w przygotowaniu i sycąca. Nowy pomysł nie tylko na śniadanie, świetnie sprawdzi się również jako lekka kolacja.
Do klasycznej wersji można dodać także paprykę lub cukinię, ewentualnie kilka kostek sera feta czy plasterków mozzarelli a nawet fasolę. Tradycyjnie szakszukę przygotowuje się na żeliwnej patelni, na której również się ją serwuje.

Dania przygotowane na warsztatach:
Pierwsze warsztaty za nami dziękuje wszystkim za udział. Dziewczyny zrobiłyście przepyszne i przepiękne szakszuki jestem z was dumna. Za tydzień Caldo Verde Portugalska zupa w dwóch odsłonach. Już nie mogę się na Was doczekać.