20 LIVE COOKING: Bacalhoada

Bacalhoada  &  Salada de Bacalhau com Grao de Bico  &  Amendoas de Pascoa  &  Kheer Komola

Nasze ostatnie warsztaty to wspólne świąteczne gotowanie on-line. Wróciliśmy do Portugalii i przygotowaliśmy tradycyjne wielkanocne dania portugalskie. Oczywiście królował dorsz ponieważ Portugalczycy uwielbiają go i przygotowują na 356 sposobów, przez cały rok. My przygotowaliśmy danie główne i sałatkę z dorszem a do tego bardzo popularne w czasie świąt migdały wielkanocne i deser pochodzący już z innej części świata Kheer Komola, z pomarańczami w roli głównej.

 

PYSZNIE: Prosto, Zdrowo, Naturalnie!

BACALHOADA tradycyjne portugalskie danie z pieczonym dorszem z warzywami

Portugalski dorsz z piekarnika to prosty sposób na przygotowanie pysznego dania z rybą. Dorsza, ziemniaki, warzywa i oczywiście oliwki, wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor.

To tradycyjny przepis wielkanocny, ale można go również podać w okresie Bożego Narodzenia, ponieważ jest to jedno z najlepszych dań z dorszem, które zjednoczy rodzinę przy świątecznym stole. Proste w przygotowaniu danie, które na pewno będzie sukcesem nawet dla początkujących kucharzy.

SALADA DE BACALHAU COM GRAO DE BICO tradycyjna portugalska sałatka z dorsza i ciecierzycy

Sałatka z rybą to z pewnością oryginalna propozycja ale zapewniam że warta spróbowania. Dodatek ciecierzycy, świeżych warzyw i oczywiście oliwy z oliwek oraz świeżych ziół w postaci natki pietruszki lub kolendry czyni z tej prostej sałatki danie które możemy również zaserwować na obiad. Pyszna i zdrowa!

PYSZNIE: Słodko, Zdrowo, Naturalnie!

AMENDOAS DE PASCOA migdały wielkanocne

Migdały wielkanocne to obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Są wszechobecne w Portugali w czasie Wielkanocy. Prażone migdały w najróżniejszych polewach: słodkich jak np. miód z dodatkiem cynamonu czy czekolada z dodatkiem wiórek kokosowych do ostrych takich jak papryka z dodatkiem kakao czy chociażby pieprz. Palce lizać! Pysznie i zdrowo! 

KHEER KOMOLA bengalski deser z pomarańczy

To tradycyjny deser, który jest zwykle przygotowywane zimą z sezonowych świeżych pomarańczy. Kolejny pomysł na podanie pomarańczy. Prosto, zdrowo, naturalnie!

Dania przygotowane na warsztatach:

A tak portugalskie świąteczne dania prezentowały się na naszych wczorajszych warsztatach. Pieczony dorsz z warzywami, sałatka z dorsza i ciecierzycy, wielkanocne migdały i deser pomarańczowy.. pysznie, ślicznie, portugalsko.. i zdrowo. Myślę że nasze dania będą się świetnie prezentować i pysznie smakować jako portugalski akcent na polskim wielkanocnym stole.

Dziękuje dziewczyny za wspólne gotowanie i rodzinne degustowanie. To był prawdziwy świąteczny obiad!

Na następnych warsztatach, udamy się do Grecji i przygotujemy lekkie dania wiosenne. Zapraszam i do zobaczenia!

Napisz komentarz

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać na stronie Polityki Prywatności.